Frågor?

Här har vi samlat de vanligaste frågor vi får angående att börja jobba inom vår battericellsproduktion på Northvolt Ett. Hittar du inte svar på dina frågor är du välkommen att kontakta oss på join@northvolt.com.

Hur många ska ni anställa till Northvolt Ett och vilka roller och kompetenser söker ni? 

Vi kommer starta rekryteringen i slutet av 2020 för att kunna ha ett första team på plats som startar upp produktionen under 2021. Fram till år 2025 beräknar vi anställa ca 3000 personer varav ca 85% av tjänsterna är i produktionen. Utöver operatörer söker vi även roller som underhållstekniker, produktionstekniker, kvalitetstekniker, kvalitetsingenjörer, underhållsingenjörer, skiftledare och produktionschefer. Du hittar alla våra lediga tjänster här.

Vad innebär det att jobba med batteritillverkning? 

Att tillverka batterier innebär att arbeta i en väldigt ren och högautomatiserad miljö. Det innebär t.ex. att all montering sker i maskiner och inte manuellt.  

Produktionsprocessen är uppdelad i två stora block. Den första kan liknas vid kemisk processindustri och här produceras en del av batteriets aktiva material (det som kommer bli minuset i batteriet). I det andra blocket så tillverkas själva battericellen. Processen är högteknologisk och automatiserad.  

För att lyckas i rollen som operatör är det viktigt att du är nogrann, säkerhetsmedveten och en riktig lagspelare.

Vad gör man som operatör?  

Som operatör jobbar du i kärnan av Northvolt, dvs där battericellerna faktiskt tillverkas. Du styr och övervakar maskinerna samt fyller på material. Hur det går till och hur din arbetsdag ser ut skiljer sig beroende på var i produktionen du arbetar. Det finns också roller där man inte jobbar nära maskinerna utan istället servar arbetsstationerna med material samt ser till att batterierna packas och blir redo att lämna fabriken.  

Varför behövs det ren- och torrum i eran produktion och hur är det att jobba i en sådan miljö? 

Battericeller och det aktiva materialet i cellerna kräver en väldigt kontrollerad miljö när de produceras för att uppnå hög kvalité. Därför är det noga att battericellerna produceras i ren- och torrum för att hålla smuts och partiklar borta samt för att kontrollera luftfuktigheten. 

Att jobba i ren- och torrum är som att jobba i något som påminner om en labbmiljö. Det kräver specifik träning och skyddskläder när man är inne i själva rummen.  

Att jobba i just torrum är lite speciellt. Eftersom luften är extra torr rekommenderar vi att man inte använder kontaktlinser i dessa miljöer. Eksem eller andra hudåkommor kan också förvärras av den torra luften. Om problem skulle uppkomma finns många andra roller utanför torrummen där man kan arbeta. 

Är det farligt att jobba i battericellsproduktion? 

Liksom alla produktionsarbeten finns det risker. Inom battericellsproduktion finns det olika kemikalier och aktiva material som kräver utbildning i hantering och förvaring samt speciell skyddsutrustning. Allt detta får man i sin introduktion när man börjar hos oss och blir löpande uppdaterad genom interna specifika säkerhetsutbildningar.   

Vilka arbetstider kommer man ha?  

Produktionen kommer att pågå dygnet runt alla dagar i veckan. Detta betyder att man jobbar i skift. Hur Northvolts skiftupplägg kommer se ut är ännu inte helt fastställt. Men vanligtvis roterar man mellan dagskift, kvällsskift, nattskift och helgskift.  

Finns kollektivavtal?  

Ja, kollektivavtal kommer finnas. 

Vilka utvecklingsmöjligheter finns?  

På Northvolt sätter vi individen i centrum och ser utveckling som en central del i vår DNA. När vi anställer dig ser vi både till vad du kan idag och din potential att växa med oss. Många som börjat på Northvolt har snabbt vuxit in i nya roller.  

Vilken form av anställning kan jag få?  

På Northvolt har vi som ambition att alla som arbetar hos oss också är anställda av oss. Alla som anställs av Northvolt erbjuds en inledande tidsbegränsad provanställning som per automatik övergår till en tillsvidareanställning om allt fungerar bra. Det ger oss och dig en möjlighet att känna på att det är rätt och att vi trivs tillsammans.  

Vad kommer jag att tjäna? 

Vi tillämpar marknadsmässig lönesättning, i enlighet med kollektivavtal. Mer detaljer kommer i rekryteringsprocessen.  

Vilket titel kommer jag få? 

Du kommer komma in på en entry Operator-nivå och gå in i Northvolts interna introduktionsprogram. 

Kommer jag få jobb efter avslutad utbildning? 

Under utbildningens gång kommer du att få träffa våra rekryterare. Med godkänd utbildning finns det goda chanser till anställning antingen hos Northvolt eller hos någon av våra leverantörer.  

Hur kommer jag kunna resa till och från Northvolt Ett när jag jobbar där?

Från och med hösten 2020 kommer det gå en ny busslinje från Skellefteå Centrum till Bergsbyn industriområde som möjliggör att du kan åka buss ut till fabriken.

Kommer jag få intern utbildning även i Skellefteå på plats?

De allra första operatörerna vi anställer som börjar hos oss i slutet på 2020 och början på 2021 kommer ha delar av sin interna utbildning på våran produktionsanläggning Northvolt Labs i Västerås. Den specifika rollen och när man blir anställd avgör hur lång tid man kommer vara i Västerås.

Har du andra frågor eller vill komma i kontakt med oss gällande rekrytering för Northvolt Ett?

Välkommen att höra av dig till join@northvolt.com.